Зашто краплак? 

Ализарин-madder root-броћ

Толико пута се питамо шта и како?

Тежимо нечем а не знамо чему.

Осећамо, вуче нас и заокупља, не да нам мира. Каткад нас буди у сред ноћи или цик зоре? Опседа нас, објашњавајући нам одакле потичемо и куда идемо. Бунимо се против ауторитета, наметнутих правила, дижући руку високо за револт. Чему то, доврага, води?

Одговори се појављују кад их најмање очекујемо.

 

*   *   *

 

Покушавамо да је избацимо, она се упорно појављује. Шта жели та проклета боја од нас? Можда хоће нешто да каже, покаже своје. Обузима, заокупља, не да мира. Враћамо се на почетак. Изнова… А време нам истиче. Кад је прави тренутак за повлачење и остављање света другима? Чим одговор није ту, још време није.

 

Крвљу натопљена земља. У души нам леже сећања на минуле епохе, ратове и многа страдања нашег народа. То нас сада изненадно узнемирава? Инспирише, освешћујући нас и узбуђујући. Говори о нама више него ми о њој. Нехотице је можемо отерати, не будемо ли пажљиви.

Подсетник: -Држати мисли под контролом-

Даје нам живот, држи нас буднима и тера нас на покрет. Чему нас још краплак учи? Бивајући корен, јасно јој је да треба пуно снаге подићи младу јогунасту биљку на ноге. Мајка то зна најбоље.

Ова чудесна биљчица од памтивека се настањује у тропским пределима Африке, Азије, Америке и Медитерана. Даље, лековита својства биљке броћ оправдавају њено постојање на кугли Земаљској – а шта оправдава наше?

Прочишћавајући бубреге, желудац и црева, помажући овима главним одговорнима за чистоту организма, говори нам јасно – одбацимо грозне старе навике које нас гуше; очистимо крв која храни и сагледајмо дубину своје душе макар она била најпрљавија. Свака мрља се да скинути. Само је потребно много труда. И времена… Не трошимо га залуд!

 

 

 

Leave a Reply

Close Menu